Gå direkt till innehåll
Johanna Björklund, delägare Smart Video
Johanna Björklund, delägare Smart Video

Pressmeddelande -

Snabb expansion för Smart Video

Johanna Björklund och kollegan Rickard Lönneborg är utbildade civilingenjörer i datavetenskap. 2008 drog de igång företaget Codemill. Och med tiden har de specialiserat sig på video och fått insikt i dess effekt på försäljning hos olika målgrupper. Codemill har bland annat jobbat internationellt med mediehus och publicister som BBC och The Guardian News and Media i England. I samklang med den exploderande efterfrågan av rörlig bild i digital försäljning startades år 2015 avknoppningen Smart Video Nordic AB.

Under 2016 jobbade man intensivt med produktutveckling och nu är det dags att ta klivet in på marknaden på allvar.

- Produkten är sprungen ur kundernas problem att tjäna pengar på rörligt innehåll. Det är många som vill vara med i digitaliseringen och vi har skapat en mjukvara som lättare omvandlar antal besökare till faktiska köp. Marknadsföringsfilmer förvandlas till interaktiva butiker och matchas automatiskt med relevanta annonser. I dagsläget vänder vi oss främst till kunder som redan arbetar med video och ser det som vägen framåt. Vi tar det lite lugnare med potentiella kunder som ännu inte har tagit steget från text till rörligt, fortsätter Johanna Björklund. För oss är Norrlandsfonden en viktig partner som möjliggör en fortsatt snabb expansion av företaget.

I branschen handlar det i mycket om att agera snabbt. Verkligheten förändras ständigt – och mycket fort.

- Vi har ambitiösa mål, och kartan rör dessutom hela tiden på sig.Resultatet måste ju bli bra. Det gäller att kunna visa både på kundnytta och på god lönsamhet, och även i detta har vi bra stöttning av Norrlandsfonden.

Att kompetensen finns att tillgå sedan länge och lokalt i Umeå gör också utvecklingsarbetet och expansionen lättare.

- Strategiskt sett har vi ett gyllene läge med närhet till universitetet och en fin lokal företagskultur. Vi har en oslagbar kompetens med 35 utvecklare på plats, och de är specialiserade på video. Vi har alla möjligheter att lyckas med våra föresatser, konstaterar Johanna Björklund.

- Det finns idag ett glapp mellan att konsumtionen av video via digitala kanaler kraftigt ökar samtidigt som annonsörer och mediabolag ännu har svårt att tjäna pengar på video med marknadsföringsbudskap. Detta problem kan Smart Videos produkt lösa. Bolaget kombinerar forskning, duktiga utvecklare och bevisat entreprenörskap och det ska bli spännande att få följa med på resan, säger Anna Hedström, Norrlandsfonden.

Löshårsföretaget Rapunzel är en av kunderna som anlitat Smart Video Nordics tjänster. Se marknadsföringsfilmen på: www.smartvideo.io

Ämnen


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68