Gå direkt till innehåll
Lagrad snö från vintertid ger höstskidor unikt tidigt glid

Pressmeddelande -

Lagrad snö från vintertid ger höstskidor unikt tidigt glid

Bra Fjäll AB driver längdskidanläggningen i Bruksvallarna och Ramundberget. Området har sedan 70-talet utvecklats till ett mycket starkt centrum för längdåkning. Den höga höjden över havet och läget innanför de norska fjällmassiven gör området till ett av Sveriges snösäkraste. Nu vill man också utöka möjligheterna genom att lagra snö, tillverkad under föregående säsong, för att ytterligare kunna tidigarelägga säsongstarten. Bra Fjäll driver därför projektet Snowfactory 2015-18 för att vidareutveckla dessa möjligheter. Norrlandsfonden är sedan länge en av företagets finansiärer.

Bra Fjäll kan erbjuda världens längsta sammanhängande längdspårsystem, Nordic Ski Center, drygt 30 mil långt och med ett antal spårcentraler som binder samman systemet. Snösäkra spår i Bruksvallarna & Ramundberget innebär att upp mot 1500 skidåkare per dag genomför sin försäsongsträning redan under november i dalgången, här återfinns många av världens skidlandslag och klubbar.

- Vi avser att utöka vårt erbjudande genom att bygga ett 2,5-5 km långt längdskidspår som kommer att kunna vara åkbart redan i början av oktober. För detta spår behöver vi spara 8-12000 m3 snö över sommaren. Det är väsentligt enklare och mer energieffektivt att spruta snö under vinterns kalla perioder i stället för under höga temperaturer på hösten, säger Magnus Myhr VD på Bra Fjäll.

Utöver detta innehåller även projektsatsningen även en uppgradering av snökanonsystemet för både befintliga längdspår och skidskytteanläggningen.

- Längdskidåkning blir allt mer populärt. Skidspår på hög höjd i vacker fjällnatur lockar besökare från när och fjärran. Att kunna träna tidigt på säsongen har blivit viktigt för många inte bara elitskidåkare. Bra Fjälls spännande projekt för snölagring ligger i framkant när det gäller att ta tillvara den potentialen och inte minst den sekundära nyttan för näringen i området är riktigt intressant säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Per-Erik Persson

Per-Erik Persson

Företagsanalytiker 070-382 82 71