Gå direkt till innehåll
Freno - Hemligheten ligger i luften

Pressmeddelande -

Freno - Hemligheten ligger i luften

Piteåföretaget Frenos verksamhet går tillbaka till början på 1990 då uppfinnaren Anders Sjölund som examensarbete utvecklade en luftfjädrad släpvagn. Sedan dess har bolaget blivit experter på att utveckla och tillverka luftfjädringssystem till lätta transportfordon. Under ett antal år ägdes Freno av Piteå Havsbad Group AB för att sedan återgå till familjen och Anders son, Robert Sjölund. Nu förvärvas dock företaget av ett konsortium med erfarna företagare från norr- och västerbotten. Norrlandsfonden är en av finansiärerna i förvärvet.

Frenos produkter inom luftfjädring riktar sig mot den lätta fordonsindustrin. Bolaget erbjuder åtta olika produkter som alla baseras på luftfjädringar samt en egen chassilösning som är helt anpassningsbar med individuella luftfjädrande pendelarmar. Den geografiska marknaden består i dagsläget främst av Sverige med en mindre del av försäljningen till Tyskland. Det finns en stor potential att öka den geografiska marknaden till övriga Europa.

- Allt fler städer i Europa begränsar fordonsvikt och längd för en bättre miljö vilket talar för våra produkter. Dessutom bidrar produkterna till en bättre transportkomfort, säger VD Torbjörn Bäckström.

Det nya ägarkonsortiet består av Erik Fahlgren, Jan Fransson, Torbjörn Bäckström samt den tidigare ägaren Robert Sjölund som kvarstår med ett mindre ägande. De vill nu marknadsföra Freno genom att synliggöra produkternas fördelar. De vill också gå från ett produktfokus till ett funktionsfokus.

- Vi ser många nya användningsområden för Frenos lösningar, hästtransporter, budfirmor, frysbilar, kylbilar och servicefordon är några exempel, säger Torbjörn Bäckström.

- Freno är ett företag som har utvecklat ett intressant produktprogram med stor potential att kunna utvecklas vidare med en lönsam tillväxt. De nya ägarna har lång erfarenhet från industriföretag och har ett betydande nätverk i branschen. Deras samlade kompetenser och kontakter är en stor tillgång i utvecklingen av företaget, säger Birgitta Cajander, Norrlandsfonden.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68