Gå direkt till innehåll
I parken finns downhilleder för alla nivåer
I parken finns downhilleder för alla nivåer

Pressmeddelande -

Från hobbyprojekt till turistlokomotiv

Det startade som ett hobbyprojekt – som totalt spårade ur. I positiv bemärkelse. Järvsö Bergcykel Park är idag det stora turistlokomotivet i hälsingeorten sommartid. Nästa år öppnar de cykelhotell.

Grunden till det som skulle bli Järvsö Bergcykel Park lades redan 2007 i Kanada. Lars Ek Lööv, idag vd och delägare i Järvsö Bergcykel Park, hälsade på en vän på andra sidan Atlanten. En dag sa denne att de skulle ut och cykla. Nedför.

– Jag minns att jag tänkte: aldrig i livet, vi kommer att köra ihjäl oss. Och första åket var riktig läskigt men också bland det roligaste jag gjort. Jag tänkte ganska omgående att vi borde göra det här hemma.

Hemma, i Järvsö, stod skidbacken med lift som inte användes sommartid. Här stannar tåget och här sträcker sig turistnäringen långt tillbaka i tiden.

Efter att ha bearbetat en något skeptisk backägare drog bygget av cykelparken igång i september 2009. Våren 2010 stod den klar – parken som idag har downhilleder för alla nivåer.

Och det har gått bra. Från 12 hyrcyklar och 2 500 cykeldagar (fördelat på 60 dagar), har man idag 180 hyrcyklar och 12 400 cykeldagar (fördelat på 130 dagar).

– Under de här åren har hela verksamheten växt. Vi har gått från fik till restaurang, från liten verkstad till större med betydligt mycket mer kunskap. Idag har vi även en shop, säger Lars Ek Lööv.

För att möta det växande antalet gäster är nästa satsning att bygga ett nytt hotell med 32 dubbelrum - världens första boende speciellt anpassat för cyklar.

– Här kommer det finnas möjlighet att tvätta sin cykel, skotorkar, hjälmhållare, och flera praktiska detaljer som passar cyklister, Det här är också ett sätt att behålla vår kompetens och att ha fler året runt-anställda. En viktig aspekt för oss som bor på ett sådant litet ställe, säger Lars Ek Lööv

Järvsö har vuxit stort som turistort de senaste åren. 2015 öppnade Bergshotellet i Järvsöbacken och sedan dess har flera stugbyar tillkommit. Skidorten har numer två säsonger – sommar och vinter – vilket är ganska unikt.

– Den stora utmaningen för oss har egentligen varit finansieringen. Utan hjälp hade satsningen på hotellet blivit svår. Men här har Norrlandsfonden varit ett stort stöd.

Det nya hotellet i Järvsö Bergscykel Park beräknas vara klart i maj 2019.

Ämnen


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Per-Erik Persson

Per-Erik Persson

Företagsanalytiker 070-382 82 71