Gå direkt till innehåll
Mowidas grundare och vd Meiju Vartiainen
Mowidas grundare och vd Meiju Vartiainen

Nyhet -

Mowida - Med system som förenklar vardagen för fastighetsägare

Mowida i Umeå har utvecklat en digital plattform som hjälper fastighetsägare att administrera sina bostadsbestånd. Mowida riktar sig till enskilda fastighetsägare och mindre fastighetsbolag som idag saknar sådana lösningar. Befintliga fastighetssystem är dyra och avsedda för större bolag. Mowidas ambition är att ge de små bolagen samma möjligheter till struktur och skapa förutsättningar för en mera digital framtid.

Mowidas system hanterar exempelvis information om lägenheternas standard, utrustning, hyresgäster, kontrakt, avisering av hyror och lediga lägenheter. Marknadspotentialen är stor. Enbart i Sverige finns potentiella kunder i form av tiotusentals fastighetsägare och lika många bostadsrättsföreningar.

Som många andra innovationer började det med ett problem och en entreprenör. Företagets grundare och vd Meiju Vartiainen studerade till civilekonom på Umeå Universitet.

– Det började med att jag förmedlade bostäder till studenter vid sidan av studierna. När jag såg hur svårt det var för många att hitta en bostad startade jag en bostadsförmedling. Den drev jag först manuellt och sedan byggde jag en första digital lösning. Då insåg jag att många fastighetsägare behövde förbättra sina system för uthyrning.

Efter några års förarbete startades Mowida år 2017. Idag består Mowida av ett team på sex personer som levererar fastighetssystem till kunder i fjorton svenska städer som har bostadsbestånd från fyra till tusentals lägenheter.

Mångfald och jämställdhet är ledord i Mowida. De sex i teamet är av fyra olika nationaliteter och så väl teamet som ägargruppen och styrelsen består av hälften kvinnor och hälften män. Teamet har ett nära samarbete med kunderna för att anpassa och utveckla systemet.

– Det är otroligt roligt att se kunderna använda en plattform som jag själv har jobbat på i sju-åtta år, säger Meiju Vartiainen. Att se hur kunderna utvecklas och att inse att Mowida nu är ett verksamhetskritiskt system i deras företag.

Mowida har ambitionen att växa, både på marknaden och i tjänster. Systemet utvecklas fortlöpande med nya funktioner för felanmälan och kommunikation med hyresgästerna samt med integration av serviceföretag.

– Nu handlar det för oss om att gasa och nå ut på marknaden, ordentligt. Vi behöver rekrytera folk inom försäljning, systemutveckling och kundsupport.

Norrlandsfonden har finansierat Mowida sedan hösten 2018 och kom in som finansiär redan innan plattformen hade lanserats på marknaden.

- Jag är mycket imponerad av Meiju Vartianien som entreprenör och Mowida har hittat sin nisch, En produkt som erbjuder digitala lösningar för en hittills odigitaliserad del av fastighetsbranschen innebär att det finns en stor potential för företaget, säger Anna Asplund, Norrlandsfonden.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Asplund

Anna Asplund

Företagsanalytiker 070-279 88 23