Gå direkt till innehåll
Britt Perdal, Norrlandsfonden och pristagaren Ola Uvén
Britt Perdal, Norrlandsfonden och pristagaren Ola Uvén

Pressmeddelande -

Vinnare i Mineraljakten 2012 – Norrbottens län

I år fyller Mineraljakten fyller 45 år. I 13 län har privatpersoner med intresse för geologi gett sig ut i naturen för att leta mineral och funnit något. Ola Uvén från Vittangi har utsetts till vinnare i Norrbottens län och vann Norrlandsfondens pris. Ungdomspriset går till Johan Avander från Ursviken.

Fyndet som renderat Ola Uvén förstaplatsen i Mineraljakten i Norrbotten består av ett antal block med en typ av mineralisering som aldrig tidigare påträffas i detta område, nordväst om Jänkkäjärvi i Kiruna kommun. Det rör sig om en en bergart med strimmor av amfibolmineral, samt med kopparkis, guld och malakit. Analyser visar att blocken innehåller 1, 685 ppm guld, 0,51 procent koppar samt 6,6 procent järn.

För detta fynd belönas Ola Uvén med ett länspris om 12 000 kronor och Norrlandsfondens pris om 30 000 kronor.

Ungdomspristagaren Johan Avander från Ursviken belönas med 1000 kronor för den lilla bit massiv kopparkis han hittat vid Jävre fiskecamp i Piteå kommun. Om detta fynd kommer från platsen är det mycket intressant men det är risk för att det transporterats dit med inlandsisen.

Ämnen


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68