Gå direkt till innehåll
Railcare MPV
Railcare MPV

Pressmeddelande -

Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i Skelleftehamn

Järnvägsspecialisten Railcare planerar att tillverka en utsläppsfri batteridriven MPV, Multi Purpose Vehicle, som är ett arbetsfordon med mångsidigt användningsområde inom järnvägsunderhåll. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Fordonet är utrustat med egendrift, vakuumpumpar, hydraulik, manöverhytter så att fordonet kan nyttjas som ett batteridrivet komplement till Railcares vakuumsugare, snösmältare samt fungera som dragfordon för exempelvis makadamvagnar under spårarbete.

Railcare har samarbetat med gruvutrust­ningsbolaget Epiroc i utvecklingen av världens största batteridrivna spårfordon. En prototyp kommer att byggas och testas under 2019 i Railcares verkstad i Skelleftehamn, med beräknad leverans under andra hälften av året.

För några månader sedan lanserade Epiroc flera elektriska versioner av sina gruvfordon. Epirocs kunnande och utvecklingsplattform samt ABB:s och Northvolts marknadsledande batteri­teknologi är viktiga delar i Railcares arbete för att få världens första – och största – batteridrivna version av vakuumteknik på järnvägsspåret.

- Railcare fortsätter att utvecklas som ett innovativt entreprenadbolag på räls. Kul att följa med på denna utveckling, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.

Ämnen

Regioner


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68