Följ Norrlandsfonden

Tydligt trendbrott i Norrland enligt unik konjunkturrapport

Pressmeddelande   •   Maj 08, 2013 08:29 CEST

Idag presenterar Norrlandsfonden en ny rapport som visar att läget hos de norrländska företagen har vänt uppåt. Rapporten analyserar siffror framtagna av Konjunkturinstitutet och visar att konfidensindikatorn stiger från -14 till -10 för första kvartalet 2013. - Fyra av fem län visar på en förbättring och starkast trend har Västerbotten, konstaterar Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden.

Den unika konjunkturrapporten bygger på ett samarbete mellan Norrlandsfonden och Konjunkturinstitutet för att kunna presentera kvartalsprognoser om utvecklingen i Norrland.

- Samtliga fem län i Norrland uppvisar en fortsatt svag konjunktur, men fyra av fem län uppvisar en tydlig förbättring jämfört med tidigare mätning. Starkast är trenden i Västerbotten medan Gävleborg har en marginellt försvagad utveckling, säger Lars-Olov Söderström.

Bland branscherna varierar läget, tillverkningsindustrin upplever ett tydligt uppsving i Västerbotten medan privata tjänstenäringar går bäst i Norrbotten. Byggföretagen i samtliga län upplever dock en mycket svag konjunktur.

- Noterbart är också att de privata tjänsteföretagen i samtliga fem län var mer nöjda med verksamhetens utveckling under det senaste kvartalet, jämfört med föregående mätning, säger Lars-Olov Söderström.

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.