Följ Norrlandsfonden

Stig Strand brinner för turismen

Pressmeddelande   •   Jan 21, 2019 08:00 CET

Stig Strand

Tillsammans med Tärnaby utgör Hemavan norra Sveriges största alpina skidområde. Här fostrades Stig Strand, en av Sveriges största slalomstjärnor genom tiderna. Att det skulle bli turism när karriären började lida mot sitt slut i mitten av 80-talet stod mer eller mindre glasklart.

– Det här var något jag bestämde mig för långt innan jag slutade tävla. Jag ville bo kvar i området och turismen är den största näringen här. Jakt och fiske kändes naturligt för mig och just då var det ingen annan som höll på med det här i samma omfattning. Under 90-talet var vi först ut med många saker, bland annat teambuildingaktiviteter och guidade fisketurer, minns Stig Strand.

Idag driver Stig boendeanläggningen Trolltunet och är verksam som guide för diverse aktiviteter i den västerbottniska naturen.

– Jag brukar säga att naturen med fiske, jakt och vandring är basen i min verksamhet. Aktiviteterna är viktigast. Jag vänder mig till dem som vill göra något och vad jag erbjuder har nog följt min ålder och mitt eget intresse en hel del. I början var det mycket bergsklättring och grottor. Nu är det mer fiske, skoter och skidor i alla dess former.

Inom företaget är det sex personer anställda på helårsbasis – och så ett antal säsongsarbetare. Gästerna kommer under hela året och består främst av svenska turister.

– Jag vill alltid göra ett så bra jobb som möjligt, svara upp mot både de egna och andras förväntningar. Som entreprenör vill man alltid utvecklas. Och för egen del vill jag bli en bättre flugfiskare, skrattar Stig Strand.

- Stig Strand är en legend och en god ambassadör för fjällturismen i Västerbotten. Det är ovärderligt att ha sådana ledstjärnor som inspirerar andra entreprenörer till nya spännande satsningar i branschen, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.