Följ Norrlandsfonden

Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscher

Pressmeddelande   •   Jan 11, 2019 13:50 CET

Inställda och försenade tåg leder till stora ekonomiska förluster och irriterade resenärer. Med ett molnbaserat system hjälper Luleåföretaget Emaintenance365 tågoperatörer att förebygga driftstörningar. Företaget grundades 2013 och en av de första kunderna var LKAB:s malmtåg och hittills har det varit just analys av tåg som dominerat hos Emaintenance365. Nu är bolaget i full färd med att bredda verksamheten. Själva systemet, att med en molntjänst analysera data för hur olika delar i en process mår, går att applicera på flera branscher.

- För industrin finns mycket att tjäna om man får färre driftstopp och om maskinerna håller längre, säger företagets vd Bengt Jonsson.

Emaintenance 365 utvecklar en plattform som gör det möjligt att planera drift och underhåll av fordon och maskiner utifrån analys av faktiska tillstånd av hur dessa mår och inte efter andra faktorer, som exempelvis hur länge något har varit i drift. Mjukvaran grundar sig på forskning från Luleå tekniska universitet. Några exempel på kunder är LKAB, norska Cargo Net, Norrtåg och Trafikverket. Senaste tillskottet på kundlistan är VTG, Europas största ägare av tågvagnar.

- Det är stor efterfrågan på våra tjänster. Vi är inne i ett skede där vi behöver rekrytera personal. Det är framför allt it-ingenjörer som vi söker, men även projektledare inom teknisk försäljning, säger vd Bengt Jonsson.

Luleåföretaget är dessutom med på den exklusiva 33-listan över Sveriges hetaste unga teknikföretag - för andra året i rad. 33-listan tas fram av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden. För att komma med ska man ha utvecklat innovativa produkter med stor internationell potential att förändra spelreglerna i sin bransch.

- Emaintenance365 har utvecklat ett system som är strategiskt viktigt för industrin. Norrlandsfonden har följt bolaget under flera år och är imponerade av de framsteg de nu gör och den position de tar inom området. Det ska bli intressant att följa deras fortsatta utveckling, säger Birgitta Cajander, Norrlandsfonden.

För mer information kontakta:

VD Bengt Jonsson, bengt.jonsson@emaintenance365.se

Eller

Birgitta Cajander, birgitta.cajander@norrlandsfonden.se

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.