Gå direkt till innehåll
Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden vid presentationen i Luleå
Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden vid presentationen i Luleå

Pressmeddelande -

Positiv förväntan på vårkonjunkturen

Företagen i Norrland tror på en tydlig uppgång till våren. Nu under hösten råder normalkonjunktur men till våren ser det ut att bli ett uppsving i samtliga norrlandslän. Högst på topplistan ligger Norrbotten med en stark byggsektor och en överraskande positiv trävaruindustri. Norrlandsfondens konjunkturbarometer 2013 visar också att skillnaderna mellan länen är stora. - Skillnaderna mellan länen har ökat sedan ifjol även om bilden är densamma med sämre konjunktur i södra delen av Norrland och bättre i norra delen. Däremot är samtliga län positiva inför våren, säger Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden.

Norrlandsfondens konjunkturbarometer presenteras idag. Barometern visar en analys av nuläget och framtidstron hos Norrlands näringsliv, på länsnivå och bransch. Årets barometer presenteras efter ett år av svag konjunktur men visar att Norrland håller lågkonjunkturen stången med bäst resultat i norra Norrland. Det län som går bäst just nu är Norrbotten.

- Industrikonjunkturen i Norrbotten har stärkts under året och har det bästa läget för närvarande. Inför våren tror industriföretagen att läget blir ännu bättre. Trävaruindustri visar en förbättring och byggsektorn är i en positiv trend. Detta är en viktig signal om att det finns en underliggande stadig tillväxttrend i norra Norrland, säger Lars-Olov Söderström.

I övriga Norrland har industrin haft svårt att lyfta under 2013 och det märks tydligast i Västernorrland och Gävleborg. Detta bidrar till de södra länens dystrare konjunkturbild.

- Men även i dessa län har industrin en positiv förväntan om våren, det skiljer sig tydligt från förra årets undersökning som visade en tydlig förväntan om sämre tider.

Fastighetsbranschen går bra i Norrland och har det starkaste konjunkturläget av alla branscher. Även IT-konsulterna har stärkts från ett redan stark läge ifjol, samtidigt som den mer produktbaserade IT-industrin lyft från ett svagt läge. Den största förbättringen står bilhandeln för, från riktigt dystert till normalkonjunktur. Handeln är särskilt stark i Västerbotten, men sällanköpshandeln upplever överlag något sämre tider just nu. Turismen, som är speciellt tongivande i Jämtland, har en tillfällig svacka och ser med tillförsikt fram emot våren då företagen tror på betydligt bättre tider.

Trävaruindustrin som hade det överlägset jobbigast förra året upplever en vändning även om det fortfarande är kämpigt. Sågverksindustrin noterade ett konjunkturindex på -87 för Norrland som helhet under 2012, vilket är riktigt dystert. Nu noterar sågverken -32, vilket är svagt men ändå en rejäl förbättring.

- Trävaruindustrin som helhet uppvisar en klar förbättring och detta trots att denna exportberoende bransch också har en stark kronkurs att kämpa mot. En uppgång i trävaruindustrin brukar vara en tidig indikator i en bredare konjunkturuppgång, konstaterar Söderström.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68