Gå direkt till innehåll
Norrländsk kyla och äpplen – en oslagbar kombination

Pressmeddelande -

Norrländsk kyla och äpplen – en oslagbar kombination

Brännland Cider i Umeå brygger en svensk iscider - det vill säga ett sött dessertvin gjort genom att frysa och sedan jäsa äppelmust. Den äkta norrländska kylan gör att det mesta vattnet fryser till is men alla smakämnen och allt socker blir kvar. Målet för Brännland Cider är att få fram en iscider som kan konkurrera internationellt. Nu har företaget fått sin första beställning utanför Sverige. Den första utlandsordern kommer från Hotel Königshof i München. Königshof har en stjärna i Guide Michelin och rankas med 18 poäng av 20 som en av Europas bästa restauranger i franska guiden Gault-Millau. Nu ökar Brännland Cider produktionen för att kunna möta en ökad efterfrågan. Norrlandsfonden är en av finansiärerna till satsningen vid Brännland Cider AB.

Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett vin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara. 2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för Iscider i Quebec. Denna anger att den äppelmust som används vid framställning av Iscider måste koncentreras med naturlig kyla.

- Produktionscykeln tar ett år. Äpplen odlas och samlas sedan in under hösten. När det är som kallast under vintern sker fryser äpplemusten i äkta norrländsk utomhuskyla. Sedan jäses drycken fram under våren, säger Andreas Sundgren, VD på Brännland Cider.

För att öka det värdet av produkten vill Brännland Cider fokusera på norrländska äpplen. Sedan 2011 har försök gjorts med att plantera äppelträd på olika ställen längs nedre delen av Umeälven och en större plantering av 400 äppelträd gjordes i Burträsk 2013. Under 2014 kommer äppelträd att planteras i Bodbysund. Enligt en vanligt förekommande uppfattning skulle det inte gå att odla äpplen i större skala på Umeås breddgrader.

- Men det går alldeles utmärkt att odla flera äppelsorter i Norrland, det är bara det att ingen har gjort det. På sikt ska vi ha 2000-3000 äppelträd. Vi blir då den största äppelodlingen norr om Dalälven, säger Andreas Sundgren.

De har också etablerat samarbeten med cidertillverkare i Kanada och vinmakare i Spanien som är värdefulla som bollplank i produktionen. Brännlands Cider har också lyckats få ett antal kända kockar och vinkännare som talar positivt om produkten. Idag finns Iscidern att köpa på Systembolaget samt serveras på restauranger.

- Jag är imponerad av Brännland Cider som trots att företaget är i tidigt skede redan har åstadkommit mycket. Produkten har mottagits väl av vinkännare, dryckesskribenter, restauranger och man har fått mycket positiv media. Ett exempel på en lyckad marknadsintroduktion, säger Petter Alapää, kundansvarig på Norrlandsfonden.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Petter Alapää

Petter Alapää

Företagsanalytiker 070-668 42 58