Följ Norrlandsfonden

KYAB tar klivet från utveckling till tillväxt

Pressmeddelande   •   Feb 23, 2015 09:28 CET

Ett webbaserat verktyg som enkelt visar energiförbrukningen. Det har blivit Luleåföretaget KYAB Swedens vinnande koncept. – Miljötänk blir allt viktigare, inte minst för företagen, säger Josefine Åhl, vd KYAB. Josefine Åhl är nytillträdd vd vid KYAB och hon kliver in i ett expanderande företag som lämnat utvecklingsfasen för produkt och teknik för att gå in i sälj på allvar.

Produkten är en webbaserad tjänst som ger användaren feedback på energianvändningen genom att visualisera den. Det unika och speciella är att detta sker i realtid. Du kan också hålla koll på förbrukningen från olika system, som fjärrvärme och vatten, som är geografiskt skilda på samma skärm. Dessutom mäts mer än enbart energi.

– Man ser var man har problem och om man har problem. Företagen får sedan själva hitta arbetssätt att lösa problemen. Vi stöttar enbart och det är en avgörande faktor, menar Josefine Åhl och fortsätter:

– Det handlar om att förändra beteenden och rutiner som gör företaget så energieffektivt som möjligt. Tänket går allt mer mot miljö och vad just vårt företag kan bidra med. Det märker vi tydligt på trycket och efterfrågan.

KYAB bildades 2006 och härstammar ursprungligen från ett forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet och 2008 fick bolaget finansiering till att ta fram en mätprodukt från Energimyndigheten. I starten tog bolaget fram produkter för villaägare men lämnade detta 2012, i samma skede som försäljningen till företag, kommuner och landsting ökade.

Nu är, som sagt, utvecklingsfasen över. Nu satsar KYAB på tillväxt.

– Vi är 9 anställda i dag men vi satsar på att bli ännu fler redan under 2015. Produkten och marknaden är mogen nu, säger Josefine Åhl.

Vilken roll har Norrlandsfonden spelat i utvecklingen?

– Ett jätteviktig och stor roll som en fantastisk samarbetspartner som har betytt väldigt mycket och som betyder väldigt mycket för vår framtid. Vi är mer än nöjda.

Birgitta Cajander, Företagsanalytiker, Norrlandsfonden:

– KYAB är ett intressant företag som har tagit fram ett unikt och enkelt system för att visa energiförbrukning. Användaren får en bra överblick över sina ”energitjuvar” som ger goda möjligheter till energibesparing. KYAB har idag ett starkt team som står redo att utveckla affärsmöjligheterna. Norrlandsfonden har följt företaget under några år och är glada för att få vara med i utvecklingen.

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.