Gå direkt till innehåll
Margareta Wirén Björk. Foto Jennie Pettersson
Margareta Wirén Björk. Foto Jennie Pettersson

Pressmeddelande -

I Piteå produceras kranar

Marine Crane i Piteå tillverkar mobila kranar som just nu jobbar i hamnar längs Norrlandskusten. Nu satsar företaget vidare på en ny större kran som kan lossa riktigt tunga laster och som flera företag redan visat intresse för. Norrlandsfonden är en av företagets finansiärer.

Företaget Marine Crane är ett dotterbolag till koncernen Marine Group, som är verksam inom sjöfart.

 – Vi började att tillverka kranar för eget bruk på 90-talet för att påskynda lastningarna i framförallt Baltikum. Vi transporterade mycket massaved därifrån och kunde på detta sätt kapa liggetiden i hamnarna för våra ekipage. Vi har under åren tillverkat tolv kranar och räknar med att den nya kranen i Munksund bör kunna bidra med en kapacitetsökning på ca 40 %, säger Margareta Wirén Björk, som är en av delägarna.

 I företaget finns även en bogserbåt som bryter is längs Ångermanälven. I Värtahamnen, som håller på att byggas ut, ligger sedan ett och ett halvt år tillbaka kranpråmen Lodbrok.

 – Det senaste projektet där Norrlandsfonden kommit in som finansiär är utvecklingen av en ny större kran som orkar lossa betydligt tyngre laster än de tidigare, berättar Margareta Wirén Björk. Flera företag har redan visat intresse för kranen men innan vi går vidare ska den testas på plats här i Munksund.

 – Ytterligare en satsning som vi fått hjälp med av Norrlandsfonden är ett projekt för Kappa där vi tillsammans med två samarbetspartners bygger en flisanläggning. Under tre månader i sommar ska vi leverera den tjänsten medan de bygger om sin egen anläggning. Det är framför allt vår andra delägare Jan Lindbäck som är hjärnan bakom de specialkonstruerade kranarna och andra innovativa lösningar. Norrlandsfonden hjälper oss att realisera dem.

 – Vi har varit inblandade i flera av bolagen. De är innovativa och skickliga på sina mobila lösningar för hamnar och massaindustrin, säger Birgitta Cajander, företagsanalytiker Norrlandsfonden.


För mer information kontakta:

Margareta Wirén Björk, Marine Crane AB, tel: 070-545 01 33

Eller

Birgitta Cajander, Norrlandsfonden, tel: 070-626 42 62

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68