Gå direkt till innehåll
Lars-Olov Söderström, Norrlandsfonden samt Lars Stenlund, Vitec
Lars-Olov Söderström, Norrlandsfonden samt Lars Stenlund, Vitec

Pressmeddelande -

Glädjande exit för Norrlandsfonden - säljer konvertibel i Vitec

Vitec är ett programvarubolag med huvudkontor i Umeå, som erbjuder egenutvecklade affärssystem i nischer där man kan tillgodose kundernas behov på ett bättre sätt än generella affärssystem. Vitec har fem affärsområden (Fastighet, Mäklare, Energi, Media, Finans/Försäkring samt Auto och Hälsa. Företaget har vuxit kraftigt med god lönsamhet under 2000-talet. Vitecs aktie har varit upptagen till handel på Aktietorget sedan 1998. Sedan 2011 är man noterad på Nasdaq OMX Small Cap i Stockholm. Norrlandsfonden har bland annat finansierat Vitec med ett konvertibelt lån på 10 Mkr.

Vitec återlöser nu det konvertibla förlagslån som Norrlandsfonden tecknade 2008. Lånet uppgick till 10 Mkr, med fast ränta 3,9 % och med konverteringskurs 35 kr. Vid full konvertering skulle detta medfört en utspädning om ca 4,6 % av kapitalet och ca 2,1 % av rösterna i Vitec. Återlösen sker genom att Vitec betalar 37,1 Mkr kontant vid lösentillfället. Norrlandsfonden har samtidigt beviljat ett lån om 25 Mkr som amorteras på 6 år vilket delvis finansierar återköpet.

- Vi är glada över det starka stöd och stora förtroende som Norrlandsfonden visat oss under mer än 25 års tid genom finansiering av vår expansion från avknoppningsföretag till börsnoterad programvarukoncern, säger Lars Stenlund, koncernchef i Vitec.

- Vitec är ett av de företag med norrländskt ursprung som vi på Norrlandsfonden aktivt stöttat med finansieringslösningar sedan bolaget startades. Vi är mycket glada över den positiva utveckling som bolaget haft och ser positivt på att få möjligheter att fortsätta bidra med finansieringslösningar även i framtiden, säger Lars-Olov Söderström, VD för Norrlandsfonden.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68