Följ Norrlandsfonden

Fortsatt starkt läge hos norrländska företag - Norrbotten på förstaplatsen

Pressmeddelande   •   Maj 13, 2014 10:12 CEST

Idag presenterar Norrlandsfonden en rapport som visar att läget för de norrländska företagen är fortsatt starkt även om signalerna är något svagare än under sista kvartalet 2013. Norrbotten har den starkaste konjunkturen och även en starkare konfidensindikator än riket.

Den unika konjunkturrapporten bygger på ett samarbete mellan Norrlandsfonden och Konjunkturinstitutet för att kunna presentera kvartalsprognoser om stämningsläget i det norrländska näringslivet. Trots svagare signaler än vid sista kvartalet 2013 så är läget enligt konfidensindikatorn bättre än normalt i samtliga län.

- Detaljhandeln rapporterar om det mest positiva läget och har den starkaste konfidensindikatorn, medan tillverkningsindustrin samt bygg- och anläggningsverksamhet drar ned stämningsläget, säger Norrlandsfondens VD Lars-Olov Söderström.

Det enda län i Norrland som uppvisar ett förbättrat läge jämfört med förra mätningen är Gävleborg där en mycket positiv detaljhandel drar upp stämningen. Norrbotten har den starkaste indikatorn och Västerbotten har den svagaste.

- I motsats till de andra norrländska länen och riket är det inte handeln som drar i Norrbotten. Istället är det industrin som går starkt och byggsektorn är den enda i de norrländska länen som rapporterar om ett förbättrat läge, säger Lars-Olov Söderström.

Rapporten presenteras i tidningen Norrlandsbarometern som publiceras påwww.norrlandsfonden.se idag.

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://norrlandsfonden.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.