Gå direkt till innehåll
Hugo Wikström, Johan Stenberg & Daniel Brännström
Hugo Wikström, Johan Stenberg & Daniel Brännström

Pressmeddelande -

Fiskodlade tomater från Härnösand finns snart på matborden

Pecka Nygård är en yrkesfiskare och fiskodlare med brinnande miljöintresse. Han har under de senaste 20 åren experimenterat och dokumenterat sina erfarenheter kring kombinationen fiskodling och växtodling. Han har odlat flera olika sorters fisk och allt från meloner till salladslök och kryddväxter. De positiva effekterna har varit slående, inga gifter, inga sjukdomar och välväxta plantor med god avkastning och smakrika skördar. Tillsammans med Hugo Wikström och Daniel Brännström har tanken om industriell produktion tagit form. De utvecklar nu en unik anläggning i Härnösand som är både fiskodling och tomatodling där fiskarna aldrig blir sjuka och där det inte uppstår några utsläpp som påverkar miljön. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

– Vi kommer att odla 20 ton fisk, regnbågslax, och 200 ton tomater om året, förklarar Daniel Brännström som är en av personerna bakom Peckas Naturodlingar.

Produktionen innebär ett kretslopp där vattnet i fiskodlingen pumpas ut som växtnäring till plantorna som växer i grus i växthuset och sedan leds tillbaka till fiskarna. Systemet är slutet och renar sig själv, vattnet behöver bara bytas en gång om året. Det enda som tillförs är fiskens mat och solljus, eller artificiellt ljus.

Tomatodling är den huvudsakliga delen av verksamheten medan fiskodlingen sker i något mindre skala. Fiskens medicinfria uppväxt och närodlade miljö innebär en enorm fördel jämfört med odlingar i kassar där sjukdomar och miljöpåverkan är stora problem. När det gäller tomaterna är intresset stort, butiker har redan hört av sig för att få köpa. Mervärdet i att året runt kunna erbjuda närodlade och KRAV-odlade tomater i butik som dessutom tillåtits mogna längre än sina utländska konkurrenter väntas tas emot väl av konsumenterna. Detta utifrån ett allt ökande intresse för livsmedel, miljö och kvalitet.

- Peckas Naturodlingar är ett företag som med sin banbrytande affärsidé och gedigna erfarenhet kommer bryta ny mark gällande närproducerade och hållbara livsmedel. Deras planer stannar inte vid denna anläggning, utan det finns planer på tillväxt. Jag ser fram emot den resan, säger Daniel Moberg, Norrlandsfonden.

Ämnen


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Niklas Jonsson

Niklas Jonsson

Presskontakt VD
Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68