Följ Norrlandsfonden

Filterteknik från Robertsfors

Pressmeddelande   •   Apr 20, 2016 09:13 CEST

Olle och Chatrin Sydlén startade Racoon 1998

Racoon är ett företag som tillverkar reningsfilter till större fordon. Med Norrlands­fondens hjälp har de startat en expansion som gör att de kan växa internationellt.

Det hela började när maskiningenjör Olle Sydlén besökte en miljömässa i Birmingham och fick se hur Ferrari jobbade med kvalitetsstyrning. Han blev så imponerad att han bestämde sig för att föra över det tänkandet till filtertekniken. Efter att ha experimenterat med familjens mikrovågsugn hade han utvecklat ett filter som tålde både skakningar, köld och fukt. Tillsammans med sin fru Chatrin startade han företaget Racoon, som tillverkar filter till lastbilar, bussar och andra större arbetsfordon. Företaget har idag sju anställda och kunderna finns inom gruvindustrin, skogsindustrin, entreprenadbranschen och inom transportföretag.

 – Vi är ensamma i världen om att tillverka filter som renar många olika ämnen i en och samma produkt, förklarar ägaren Olle Sydlén. Vi har bland annat Volvo, Caterpillar och Boliden som kunder.

 Den första delen av den satsning där Norrlandsfonden gått in som finansiär är effektivisering av företagets produktionsflöden, men även förbättringar av arbetsmiljön för de som arbetar i produktionen. En del av investeringen handlar om att flytta hem tillverkningen av filterramarna till egen fabrik.

 – Ju effektivare vi blir desto bättre blir vi på att utveckla produkter som motsvarar våra kunders behov, menar Olle Sydlén. Vi kommer även att kunna leverera större kvantiteter och till fler kunder.

 – För oss är Norrlandsfonden en självklar partner när det handlar om finansiering. Vi vet vad de kan och de är bra på att lyssna på våra behov. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete.

 – Företaget kan bli hur stort som helst, menar Anna Hedström, företagsanalytiker på Norrlandsfonden. Det ska bli spännande att följa Racoon när de ger sig ut på en internationell marknad. 

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://norrlandsfonden.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.