Gå direkt till innehåll
I Hofors finns mer än 30 års erfarenhet av industriell plasmateknik.
I Hofors finns mer än 30 års erfarenhet av industriell plasmateknik.

Pressmeddelande -

Ett företag som gör skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv

ScanArc i Hofors utvecklar processer för återvinning av metaller och energi, vilket gör stor skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv. Under året fick de en stor order i Belgien som krävde extern finansiering för att gå i lås.

Bolaget har sina rötter inom SKF Steel men 1988 köpte företagsledningen verksamheten och ScanArc Plasma Technologies bildades. Efter en kort period med norskt ägande har företaget sedan 2011 återigen ägare och ledning som har lokal förankring.

 – Vi utvecklar spetsteknik inom högtemperaturprocesser. I praktiken innebär det att vi arbetar med plasma. Elektronerna separeras från atomkärnorna och under de senaste 30 åren har vi vidareutvecklat plasmatekniken, förklarar ScanArcs vd Bror Magnus Heegard.

ScanArcs teknologi kan exempelvis återvinna metaller och energi ur avfall, som stoft från metallurgiska processer. Norrlandsfonden har haft kontakt med ScanArc under många år men det var först under 2015 som det blev aktuellt att gå in med finansiering. Bolaget hade tagit hem en order som innebar att bygga en ugn för utvinning av koppar ur slagg. Ugnen som ska installeras på ett återvinningsföretag i Belgien blir den största ugn som bolaget konstruerat. En nyemission gjordes och Investerarna i Sandviken kom in som nya ägare.

– Ett mindre bolag skulle aldrig ha möjlighet att ta så stora uppdrag utan extern finansiering. Det är här vi kommer in. Det är ett intressant företag som bedriver utvecklingstung verksamhet som gör stor skillnad utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Jag ser fram emot att följa deras fortsatta resa, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Per-Erik Persson

Per-Erik Persson

Företagsanalytiker 070-382 82 71