Gå direkt till innehåll
Crosser Technologies CEO Martin Thunman
Crosser Technologies CEO Martin Thunman

Pressmeddelande -

Vår spännande kund Crosser Technologies tar in kapital för internationell expansion

Crosser Technologies är pionjärer inom realtidsteknologier och Gartner “Cool Vendor” inom Edge Computing. Nu reser bolaget 30 miljoner kronor för att lansera sin plattform för dataanalys och maskininlärning på nya marknader. Investeringen leds av Industrifonden och tyska 42CAP med existerande investerare Spintop Ventures, Almi Invest och Norrlandsfonden som medfinansiärer.

Fabriks- och maskinägare samt maskintillverkare söker digitala lösningar för att öka tillgängligheten på maskinerna, optimera processer och hitta nya affärsmodeller. Crossers smarta analysmotor bearbetar data i realtid och hjälper företag att samla in, analysera och integrera maskindata med resten av verksamheten vilket snabbar på och förenklar deras digitala transformation.

“Vi är väldigt glada över att få in två nya investerare med starkt intresse av industriella teknologier,” säger Martin Thunman, VD och medgrundare av Crosser. “Den här finansieringsrundan gör att vi kan expandera internationellt, bygga ut vårt partnernätverk och investera ytterligare i utvecklingen av vår tekniska plattform. Första steget blir att expandera till Tyskland, det ledande industrilandet i Europa”.

Crosser annonserade nyligen strategin “Bring Your Own AI” med support för en rad olika ramverk för maskininlärning och ett öppet ecosystem för algoritmer. Crossers plattform erbjuder ett smidig sätt att installera, uppdatera och masshantera avancerade algoritmer, databearbetning, realtidsanalys och integration på lokala servrar eller gateways, nära maskinerna, vilket kallas Edge Computing.

“I takt med att IoT-marknaden växer explosionsartat spenderar vi mycket tid på att fundera kring industriell IoT och nästa paradigmskifte för industrin: industri 4.0. Här sticker Crosser ut genom att de förstår helheten, och har byggt en plattform som kompletterar och effektiviserar kundernas befintliga system. Vi ser verkligen fram emot att vara med på resan framåt, säger Martin Gemvik, Senior Investment Manager på Industrifonden.

“Förutom att vara en av de största marknaderna i världen så har Tyskland tagit ledarrollen gällande digitalisering av tillverkningsindustrin genom begreppet Industry 4.0,” säger Alex Meyer, parter på 42CAP. “Vi tror att Crosser har en väldigt stor möjlighet att bli en viktig leverantör av digitala system i Tyskland men även globalt och vi ser fram emot att stödja företaget på resan.”

Crosser Technologies

Crosser utvecklar en mjukvaruplattform för avancerad analys och integration av maskindata. Crosser leds av ett erfaret team av seniora tech-profiler med bevisat track-record. VD Martin Thunman (fd medgrundare och VD för PacketFront, VD Adra AS), CTO Göran Appelquist (fd CTO för Edgeware, från start till IPO) och Ulf Björklund, teknisk ledare (grundare av Crossers realtids mjukvara). Crossers plattform är byggd för att hantera en komplex verklighet med hjälp av smarta och lättanvända verktyg såsom Crosser Flow Studio, ett grafisk verktyg som gör att kunder kan koppla upp sina produkter och installera avancerade algoritmer för beräkning av maskindata - utan att skriva kod. Lösningen används globalt för projekt såsom uppkopplade industrimaskiner, smarta städer, smart logistik, prediktivt underhåll m.m. På kundlistan finns bl.a. SCA AB och Valmet AB. Crosser blev som enda Europeiska bolag utnämnd till “Cool Vendors in IoT Edge Computing” 2018 av Gartner.

Industrifonden

Industrifonden är en av Nordens ledande venture capital-investerare inom technology och life science. https://industrifonden.com

42CAP

42CAP är en av Europas tech investeringsfonder fokuserad på tidiga faser. Företaget investerar i teknikföretag med globala ambitioner. Bakom 42CAP står Thomas Wilke och Alex Meyer, grundare och inledande investerare / CFO för eCircle, en av Europas största framgångshistorier inom SaaS, vilka sålde det lönsamma företaget 2012 till Teradata (NYSE:TDC). Kärnan i 42CAP:s investeringsstrategi är deras övertygelse “Entreprenören Först” - de jobbar som jämlikar tillsammans med sina portföljbolag och delar deras grundläggande värderingar; såsom hållbara teknik- och datastyrda affärsmodeller - och en sann passion för entreprenörskap. Press Contact: Alex Meyer – alex@42cap.com / Thomas Wilke – thomas@42cap.com https://www.42cap.com/

Spintop Ventures

Spintop Ventures grundades 2009 och är ett venture capital bolag med ett seniort investeringsteam som stöds av ett nätverk av framgångsrika tech-entreprenörer som investerat i Spintops fonder tillsammans med institutionella investerare och erfarna privatainvesterare. https://spintopventures.com/

Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. De gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almikoncernen. www.almiinvest.se

Norrlandsfonden

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg med tillväxtambitioner. Våra kunder finns i nästan alla branscher, från tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärs-områden med goda tillväxtmöjligheter. http://norrlandsfonden.se/

Kontakt Crosser Technologies

CEO and co-founder, Martin Thunman

martin.thunman@crosser.io

www.crosser.io

Ämnen

Regioner


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Per-Erik Persson

Per-Erik Persson

Företagsanalytiker 070-382 82 71