Gå direkt till innehåll
Elias Wennersten och Alexander Harpa
Elias Wennersten och Alexander Harpa

Pressmeddelande -

Combolt - En ny fästmetod som tar skruv

Elias Wennersten och Alexander Harpa är ägare av skellefteåbaserade företaget Combolt AB som utvecklat en ny teknik inom fästelement. Den nya metoden kan ersätta muttrar och skruvar och den snabbar upp och förenklar fastsättning, låsningen är beständig även utsatt för vibrationer. Norrlandsfonden är en av företagets finansiärer.

I januari 2014 vann Alexander och Elias Skellefteå kommuns och näringslivets tävling Vinn ett aktiebolag. Deras idé bygger på att de har utvecklat ett fästelement för vibrationsutsatta miljöer, något som de hade börjat jobba med redan i gymnasiet som Ung företagsamhetsprojekt.

Nu är patentansökan inlämnad och det är dags att hitta kunder till den nya tekniken.

– Vi har kontakt med många potentiella kunder och samarbetspartner som kommer att hjälpa oss med kommersialiseringen. Vårt långsiktiga mål är att nå ut över hela världen, säger Alexander Harpa, Combolt.

Exempel på områden där Combolts teknik passar är till skateboards och brandtrappor. Tekniken kan också integreras på andra områden exempelvis matförvaring och så kallade Smartshakes.

- Just nu pågår en fördjupad och samtidigt bredare kartläggning av applikationer och tillämpningsområden ur ett svenskt och internationellt perspektiv, säger Alexander Harpa.

Enligt Per Nilsson, Norrlandsfonden, är Combolt ett bra exempel på hur Norrlandsfonden kan hjälpa innovativa entreprenörer även i tidiga skeden.

- Combolts teknik är mycket intressant och har stor potential inom en mängd olika områden där befintliga tekniker för fästning har tydliga brister, säger Per Nilsson, Norrlandsfonden.

Ämnen

Kategorier


Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kontakter

Per Nilsson

Per Nilsson

Presskontakt Företagsanalytiker 0920-24 42 68