Följ Norrlandsfonden

C-Rad – Stärkt efter strategiskt förvärv och nyemission

Pressmeddelande   •   Apr 17, 2013 08:35 CEST

Arbete i renrummet vid C-Rad i Östersund

C-RAD AB med verksamhet i Uppsala och Östersund har tre helägda dotterbolag som alla är aktiva inom strålterapiområdet. Under våren förvärvades belgiska företaget Cyrpa vars produkter kompletterar C-rads koncept. Nu vill företaget gå vidare i sin marknadssatsning och har därför genomfört en finansieringsrunda som tillför bolaget 45 Mkr före avdrag för emissionskostnader. Norrlandsfonden deltar i finansieringen med konvertibelt lån.

Den senaste emissionen i C-Rad har fulltecknats och tillför bolaget cirka 31,7 MSEK.. Styrelsen har därtill beslutat att utnyttja överteckningsoptionen, vilket innebär att Bolaget tillförs ytterligare 10,2 MSEK. Norrlandsfonden försvarar sin position i bolaget genom att i samband med den senaste emissionen teckna ett nytt konvertibellån på 2,7 MSEK.

C-RAD Imaging AB etablerades på Frösön utanför Östersund april 2005. Sedan dess har utveckling av ett detektorsystem för användning inom strålterapi och baserat på teknologi från CERN i Schweiz genomförts.

Produkterna Sentinel och Catalyst är avancerade positioneringssystem som med hjälp av laserteknologi placerar patienter med cancersjukdom i rätt position inför en strålbehandling. Catalyst har även en övervakningsfunktion som reducerar risk för felstrålning. Ytterligare en produkt är Gemini, en detektorplatta som används för att tydligt kunna se tumören vid behandling. Nu har företaget också förvärvat ett belgiskt bolag, Cyrpa, som har produkter för virtuell simulering inför strålbehandling som kan integreras i produktkonceptet på ett mycket bra sätt.

Erik Hedlund som är VD för C-RAD AB menar att långsiktigheten och stabiliteten hos Norrlandsfonden varit viktig för bolagets utveckling.

- Våra produkter Catalyst/Sentinel och Gemini har rönt stort intresse på marknaden. Nu avser vi att slutföra affärer i större omfattning än hittills. Vi är också mycket glada över att ha Cyrpa med oss i vår fortsatta resa på marknaden, säger Erik Hedlund.

- Vi ser fortsatt positivt på C-RADs etablering och utveckling i Östersund. Företag av den här typen med hög kompetens är värdefulla för regionens utveckling, säger Norrlandsfondens Per-Erik Persson.

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Våra kunder finns i alla branscher, från traditionell tillverkande industri och besöksnäring till IT- och bioteknikföretag. Vi är särskilt intresserade av företag som investerar i ny teknik eller i nya affärsområden med goda tillväxtmöjligheter. Vi erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan vi skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Norrlandsfonden har huvudkontoret i Luleå och ett kontor i Sundsvall. Genom våra kundansvariga företagsanalytiker finns vi representerade i hela den norrländska geografin.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://norrlandsfonden.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.